Optimistisch Ottersum als 1e dorp van Nederland IISO gecertificeerd

Woensdag 22 april is Ottersum als eerste dorp van Nederland gecertificeerd door het Internationale Instituut voor Serieuze Opmontering. Professor Dr. Paul Louis Iske van Universiteit Maastricht overhandigde burgemeester Peter de Koning van Gennep het eerste certificaat tijdens het jubileumsymposium 5 jaar Sport en Speelstraat De Brink.

Het bestuur van Sport en Speelstraat De Brink had afgelopen woensdag met zijn “Oogstfeest” een doortimmerd programma in elkaar gezet naar aanleiding van het eerste lustrum. Voor de kids van De Brink was er om 15 uur een Amazing Scooter Scate Mania. In een zonovergoten Ottersum opende wethouder Peter Lucassen van de Gemeente Gennep een nieuw speeleiland voor de allerkleinsten van De Brink. Hier kunnen de kids klauteren, glijden en met een waterpomp spelenderwijs de loop van kanalen nabouwen. Afgelopen maand realiseerde bestuurslid Rene van Goethem  met diverse vrijwilligers deze nieuwe speelelementen. “Het eiland is een kado van De Brink aan het dorp, aan alle spelende kinderen, vrijwilligers en mensen die de Brink mogelijk hebben gemaakt”, aldus voorzitter Paul Terpstra.

Serieuze Opmontering

Na de Officiële opening had de organisatie een goed bezocht minisymposium in elkaar gezet. Locatie: Lerarenkamer basisschool de Brink. Hier was het de beurt aan Prof. Dr. Paul Louis Iske. Hij trok samen met het Brink bestuur diverse leefbaarheidslessen uit vijf jaar Sport en Speelstraat. Iske is verbonden aan de Universiteit van Maastricht, oprichter van het ABN AMRO Dialogue House en oprichter van het Internationale Instituut voor Serieuze Opmontering IISO. Dit instituut heeft aan de hand van vijftien interviews, waaronder een interview en vragenlijst aan burgemeester en wethouders Ottersum beoordeeld op Serieuze Opmontering. In het kort komt het er op neer of Ottersum als gemeenschap meer en steviger in optimistisch denken en activiteit zit dan andere dorpen. Iske: “Het gaat er om of de gemeenschap vanuit een positieve actie, vanuit een halfvol glas, vanuit optimisme actief verbonden met vele partijen en met een mentaliteit van Het Kan Wel extra zaken voor elkaar krijgt. Mijn indruk is na 15 interviews en diverse gesprekken dat er in Ottersum een “can do" mentaliteit heerst. Dat is de reden dat ik Ottersum als eerste dorp van Nederland heb gecertificeerd op niveau 6, op de schaal van max 7.  Burgemeester Peter de Koning was er zichtbaar mee vereerd.” Het bestuur van de Speelstraat zoekt een goed moment en een goede plek om het certificaat te overhandigen aan het dorp. Dat zal in de loop van het jaar gebeuren.

Niersdal Survivalrun

In de avond heeft het bestuur van De Brink een denk-diner georganiseerd alwaar de partners en sub- en hoofdsponsors van de Jan Linders Niersdal Survivalrun waren genodigd. Hier hebben de bestuursleden Sabine van Thiel, Rene van Goethem, Jurgen Wagemakers, Fred Pinckers, Paul Terpstra en Roger Engelberts de avond benut om samen met alle partners en sponsors de ambities en plannen voor de komende jaren te presenteren en te verdiepen. De Niersdal Survivalrun mikt dit jaar - op 13 september - op 1500 deelnemers en wil in vijf jaar tijd de survivalrun uitbouwen naar een driedaags survivalfestival voor scholieren, geüniformeerde beroepen en wedstrijdlopers en recreanten waaronder de ouder-kind competitie.

< Ga terug